Met de openbare missies willen we als Lectoraat Human Experience & Media Design goed digitaal ontwerp – en alles wat daarbij komt kijken – onder de loep nemen. Wat zijn de grote uitdagingen in het ontwerpen van onze digitale wereld en hoe kunnen we die oplossen? We willen ontwerpers, wetenschappers en gebruikers aan het woord laten over onze digitale omgeving. Hoe die is en hoe ze zou kunnen zijn. En we nodigen iedereen uit om daarover mee te denken, want een fijne, goed ontworpen digitale omgeving gaat ons uiteindelijk allemaal aan.
Het kan niemand ontgaan zijn dat AI in opkomst is. Reguliere media besteden volop aandacht aan het inzetten van algoritmes, en de vraag of die algoritmes bijvoorbeeld eerlijk zijn. Minder aandacht is er voor de vraag hoe AI de manier waarop we computers bedienen ook zal veranderen. De twee missies die we voor dit jaar gekozen hebben gaan daar wel op in.
Onderzoeker Shakila Shayan duikt voor ons in spraak- en taal-interfaces. Lang werd gedacht dat spraak en taal de bediening van computers ooit heel makkelijk zou gaan maken. Die belofte kwam nooit uit. Maar inmiddels worden chatbots en spraak assistenten in veel sectoren ingezet. Kunnen zij de verwachtingen waarmaken? Wat is daar voor nodig? En wat betekent de opkomst van taal en spraak voor de ontwerpers. Is de spraakassistent een nieuwe smartphone waar elk bedrijf straks een app voor wil hebben of gaat het ecosysteem er heel anders uit zien?
Onderzoeker Erik Hekman duikt voor ons in de bediening van algoritmes. Veel digitale diensten zoals Spotify of Netflix geven ons advies over wat we willen luisteren. Adviseurs gebruiken steeds vaker AI om een advies, bijvoorbeeld over een hypotheek, voor te bereiden. De tijdlijnen op sociale media worden gefilterd op basis van onze interesse. Maar kun je als gebruiker dat advies ook bijstellen? Kun je het algoritme vragen om bepaalde data niet mee te wegen? Kun je je bubbel op sociale media groter maken of juist kleiner? Dit soort mogelijkheden om meer uit een algoritme te halen worden al wel toegepast, maar staan nog in de kinderschoenen. Erik gaat kijken waar de ruimte voor verbetering zit.
Net als vorig jaar zullen de missies zeker zoveel vragen oproepen als dat ze beantwoorden. Ik kijk daar als lector enorm naar uit. Want de wereld bevragen is precies wat onderzoek is.