Hey Alexa, wat zijn voice interfaces?!

Zowel nieuwsgierig als sceptisch over de populariteit van spraakinterfaces, begon ik te onderzoeken wie deze systemen gebruikt, generatie verschillen, hoe vaak ze het gebruiken, en waarvoor.

Bij het doornemen van enquêtes en onderzoeksrapporten van over de hele wereld en binnen Nederland, vond ik een aantal consistente patronen. Terwijl de jongere generatie (18-34) de eerste enthousiastelingen en frequente gebruikers waren, volgen ondertussen ook oudere generaties (35-55) en nu raken zelfs de ouderen (65-99) vertrouwd en tonen ze interesse om het eens te proberen.

In Nederland is de intentie van ouderen om een ​​spraakassistent te hebben sinds 2019 bijna verdubbeld en in 2020 van 15% naar 30% gegaan volgens een recent onderzoek van Smart Voices.

Er waren ook overeenkomsten in frequentie en patroon van gebruik. Over het algemeen gebruikt meer dan 70% van de gebruikers wereldwijd hun stemassistent minstens één keer per dag. Ze gebruiken het voornamelijk om hun favoriete nummer of afspeellijst af te spelen, om informatie op te vragen en vooral om de weersomstandigheden meerdere keren per dag te controleren. Een behoorlijk aantal mensen zou het gebruiken om naar het nieuws te luisteren, op de hoogte te blijven van sportuitslagen, en om herinneringen in te stellen.

Naast deze veelvoorkomende patronen waren er ook meer nieuwe inzichten. Een enquête in Engeland uit 2018 vroeg 1000 deelnemers “waarvoor gebruik je je stemassistent?”. Na muziek (65%), weer en nieuws (50%), gaf 20% van de antwoorden aan dat ze hun VA gebruikten om “een ei te koken”. Dat is zowel vragen hoe je een ei kookt als hulp gebruiken om het goed te timen. Het gebruik van de stemassistent voor recepten en informatie tijdens het koken, wanneer onze handen vies en bezig zijn, is niet zo verwonderlijk en komt vaak naar voren in enquêtes, maar dit stelt dat 1 op de 5 mensen een geavanceerde technologie gebruikt om een ​​perfect ei te koken! Dit zette me aan het denken.

Er waren ook puur entertainment doeleinden. Ouders zeiden dat ze het gebruiken om met ideeën te komen om hun kinderen te vermaken. Diezelfde enquête deelt dat veel interacties gaan om het gevoel voor humor of kennis van het systeem te testen. Alexa of Google Home vragen om een ​​grap te vertellen is iets dat bijna elke gebruiker heeft geprobeerd. Als je in Google Zoeken typt “welke dingen kun je vragen aan Alexa”, zijn dit enkele van de meest voorkomende suggesties.

Ik zette mijn onderzoek voort door mijn eigen enquête uit te voeren en een aantal van dezelfde vragen te stellen aan mijn vrienden in Amerika, Engeland, en hier in Nederland, evenals aan onze studenten in het Data Driven Design-programma van de HU.

De antwoorden waren niet specifiek consistent.

“Ik gebruik mijn Google Nest-audio om dagelijks het weer te controleren en alarmen/herinneringen in te stellen en af ​​en toe mijn Spotify-muziekafspeellijst af te spelen. Of soms, als ik me verveel, vraag ik om een ​​grapje” aldus een internationale student van de HU.

“Een van de dingen die handig zijn bij het gebruik van Google Assistant, is om te onthouden waar ik mijn fiets in Utrecht heb geparkeerd en hoe ik bepaalde woorden in het Nederlands moet zeggen terwijl ik dingen koop” zei een ander.

“Ik gebruik de mijne het vaakst bij het koken – om muziek af te spelen, conversies uit te voeren of timers in te stellen”, zei een vriend uit Engeland.

“Ik zeg tegen de mijne: Hey Google, speel het geluid van de golven. En de golven sturen me in slaap”, zei een ander.

Maar toen kwam de meest interessante opmerking van de vader van een andere vriend die 65 is. Ze vertelden: “Mijn vader gebruikt het om grappen en gekke dingen te vertellen, zoals te vragen ‘ben je wakker?’ en soms snurkt het (de voice assistant) dan en daar houdt hij van”. Dit kan een ander gebruik voor entertainment zijn, minder over grapjes en meer over het gevoel van gezelschap. Maar om daarin te doordringen, moeten we met meer moeders en vaders, en opa’s en oma’s gaan praten.

 

Ten slotte gingen we de straat op om het grote publiek te vragen of ze hun ervaringen wilden delen. Na veel afwijzingen en antwoorden in lijn met “Nee, ik blijf weg van alles zoals stemassistenten”, hadden we een paar gebruikers die bereid waren om hun mening te delen en te uiten. Laten we horen wat ze te zeggen hebben in de onderstaande video. Volgende keer zullen we praten met alle mensen die nog steeds geen behoefte voelen om spraakinterfaces te gebruiken – zoals ik zelf.

 We horen graag over jouw ervaringen! Gebruik je spraakinterfaces en zo ja, waarvoor? Herken je een van de bovenstaande uitspraken of heb je er nog een heel ander gebruik voor? Praat mee op sociale media kanelen van HEMD op LinkedIn en Youtube.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x