Quiz: Wat weet jij van spraakassistenten?

Wat weet jij van spraakassistenten? Voor de missie ‘Dear human, can I actually help you?’ maakten wij een korte quiz waarin jij je kennis kan testen over voice interfaces. Die quiz kan je maken door HIER te klikken. De antwoorden worden onderaan deze blogpost toegelicht, dus niet te ver naar onder scrollen als je geen spoilers wil!

Misschien is het je opgevallen dat er in de quiz meerdere vragen voorbij kwamen over doven en slechthorenden in verband met spraaktechnologie. Dat komt omdat we in ons volgende item verder hierop ingaan. Want op welke manier kunnen zij gebruik maken van assistenten zoals Siri, Alexa of Google Home?

 

Antwoorden met uitleg volgen hieronder:

STELLING: Meer dan 40% van de Nederlanders gebruikte een spraakassistent in 2021.

NIET WAAR: Uit onderzoek van de Nationale Voice Monitor blijkt dat in 2021 37% van de Nederlanders een spraakassistent gebruikte in 2021.

 

STELLING: De grootste procentuele groei in het gebruik van spraakassistenten in Nederland vond tussen 2020 en 2021 plaats onder jongeren.

NIET WAAR: Hoewel mensen tussen de 18 en 34 het vaakst een spraakassistent gebruiken, zijn 65+ers de groep waar procentueel de grootste stijging is te zien in het gebruik van spraaktechnologie. (Nationale Voice Monitor)

 

STELLING: Siri was in 2021 de meest gebruikte spraakassistent in Nederland.

NIET WAAR: Siri staat op een tweede plaats met 31%. Maar liefst 68% van de ondervraagden gaf in de Nationale Voice Monitor aan gebruik te maken van Google Assistant.

 

STELLING: Jongeren maken zich procentueel meer zorgen om privacy dan ouderen als het gaat om spraakassistenten.

WAAR: Uit de Nationale Voice Monitor blijkt dat de zorgen om privacy de laatste jaren afnemen, maar dat jongeren zich hier meer zorgen maken dan ouderen.

 

STELLING: Spraakassistenten kunnen alleen gebruikt worden in stille ruimtes.

NIET WAAR: Spraakassistenten zijn vaak zo ontworpen dat ze achtergrondgeluid eruit filteren, waardoor een spraakassistent bijvoorbeeld ook goed te gebruiken is tijdens het autorijden.

 

STELLING: Spraakassistenten luisteren altijd actief met ons mee.

NIET WAAR: Spraakassistenten luisteren altijd passief mee, maar luisteren pas actief mee als ze geactiveerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het zeggen van ‘Hey Google’ voordat een Google Assistant reageert.

 

STELLING: Doven en slechthorenden kunnen momenteel slecht gebruik maken van Siri, Alexa en Google Assistant.

WAAR: De manier waarop spraakassistenten momenteel werken betekent dat het lastig is voor doven en slechthorenden om gebruik te maken van deze diensten, maar het is niet onmogelijk.

 

STELLING: De stemmen van spraakassistenten zijn gekozen zodat doven en slechthorenden ze goed kunnen verstaan.

NIET WAAR: Integendeel zelfs! De vaak vrij hoge tonen van de vrouwelijke stemmen van voice assistants zijn juist heel slecht te horen voor gebruikers van gehoorapparaten.

 

STELLING: Doven en slechthorenden zullen altijd problemen hebben met het gebruik van spraakassistenten.

NIET WAAR: Tenminste, dat hopen we. Er wordt momenteel gekeken naar verschillende methoden om voice assistants beter bruikbaar te maken voor slechthorenden, zoals visuele feedback en ondersteuning voor gebarentaal.

Heb je iets van deze missie gemist? Kijk hieronder alle onderzoeken rondom Missie 5: ‘Dear Human, can I actually help you?’ snel en handig terug!

De producties voor deze missie worden ondersteund door redacteur Remi Terhorst.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x