Missie 10: Recommender systemen, de mens en AI hand in hand

In de tijd dat je opstaat en op je werk aankomt, heb je al met een scala aan recommender systemen te maken gehad. Een muziekdienst om een kickstart aan je dag te geven, een gepersonaliseerde nieuwsfeed die je op de hoogte houdt van wat je interesseert en zelfs een app als Google Maps die je de handigste route naar kantoor voorschotelt met live-updates over het verkeer. Recommender systemen zijn overal, maar de controle die je erover hebt als gebruiker is minder in beeld. 

Daar willen we met Missie 10: Recommender systemen, de mens en AI hand in hand verandering in brengen. Het onderzoek gaat over hoe je de gebruiker weer een beetje die macht terug kan geven. Als je een gebruiker weer wat meer controle geeft over het algoritme, zoals zelf kunnen kiezen welke aspecten van een recommender systeem belangrijk zijn, kun je samen met de artificiële intelligentie tot betere aanbevelingen komen. 

In de video hieronder leggen we alles uit.

De vraag achter Missie 10: Recommender systemen, de mens en AI hand in hand

De belangrijkste vraag die wij hebben is op welke manier kun je gebruikers controle geven over het algoritme en welk effect heeft dat op hun gebruikerservaring? Stel dat je op een dating app zit. Je hebt allemaal gegevens ingevuld en er komen dan allemaal potentiële matches voor je uit, maar misschien passen die niet helemaal bij wat je verwachtte. Als je geen enkele controle over het algoritme hebt, moet je daar gewoon mee doen. 

Als je een heel klein beetje controle hebt over het algoritme, dan kun je bijvoorbeeld instellen dat je het belangrijk vindt dat ze een hoge opleiding hebben gehad of in de buurt wonen of van honden houden. Je vindt dan bepaalde dingen belangrijker dan de dingen die het algoritme nu dacht dat belangrijk waren.

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste video’s, podcasts en artikelen? Volg ons dan op LinkedIn en Youtube.

Hou de komende tijd ook de website in de gaten, want wij zijn zeker van plan de komende tijd meer te publiceren over dit onderzoek!

De producties voor deze missie worden ondersteund door redacteur Luuc ten Velde.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x