UX-problemen in recommenders: Hoe lossen designers het op?

In 2023 is mission chair Aletta Smits begonnen met haar onderzoek naar hoe je de gebruiker de controle beter terug kunt geven over recommender systemen en op welke manier kun gebruikers controle kunt geven. In 2024 gaan we verder met deze missie, waarbij we eind vorig jaar spraken met verschillende designers over hoe ze omgaan met het ontwerpen van de gebruikersinterface van recommender systemen.

Dat recommenders mogelijke risico’s met zich meebrengen, kan bijvoorbeeld komen door de manier waarop een interface wordt weergegeven. Het betekent alleen niet dat ontwerpers en designers zich hier niet tegen proberen te weren. Daarom gingen we in gesprek met UX-ontwerpers Ceren Kurt en Rachel Deloughry. We vroegen beide over het voorbeeld van hoe een educational recommendersysteem weergegeven wordt en de designkeuzes die hierbij horen en hoe dit mogelijk beter kan, maar een simpel antwoord is er niet.

Benieuwd naar meer content van het Lectoraat Human Experience & Media Design? Volg ons dan op LinkedIn en YouTube!

Heb je iets van deze missie gemist? Kijk snel hieronder alle posts rondom Missie 10: Recommender systemen, de mens en AI hand in hand!

De producties voor deze missie worden ondersteund door redacteur Luuc ten Velde.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x