Het belang van een goede user experience

Een goede user experience lijkt ontzettend belangrijk. Er komt nogal wat kijken bij het ontwerpen van een recommender systeem, een systeem dat bijvoorbeeld aanbevelingen doet over welke film je zo moet kijken (Netflix), welke muziek je moet luisteren (Spotify) en wie een leuke date is voor jou (Tinder, maar ook Breeze).

De ene helft van het werk zit aan de achterkant van een recommender systeem: welke data is handig te verzamelen om een goede aanbeveling uit te kunnen rekenen? Hoe ga je netjes met die data om? En hoe verander je die data in waardevolle informatie? Dat is de wiskundige kant van een recommender en de meeste mensen denken daar het eerste aan.

Maar er is ook een designers kan van recommenders: hoe ziet de interface eruit waarmee dat algoritme met de gebruiker communiceert? Daar horen allerlei beslissingen bij, want hoe presenteer je de aanbevelingen? In categorieën, zoals Netflix? In een oneindige rij, zoals YouTube? Eén voor één zoals Tinder? Of door gewoon maar zonder toestemming te beginnen af te spelen, zoals Spotify? Moet je voorstellen dat Spotify de resultaten presenteert zoals Tinder. Dat zou een beroerde user experience zijn. Of andersom: dat Tinder vast een date voor je regelt, zonder jouw expliciete toestemming, zoals Spotify gewoon maar het volgende track begint af te spelen.

UX designers over een goede user experience

Human Experience & Media Design start een onderzoek naar hoe het design van interfaces de user experience van recommender systemen beïnvloedt. Meer informatie over ons onderzoek volgt snel. Kijk ondertussen vast naar wat deze UX designers te vertellen hebben over hoe ze denken dat een goede user experience ontworpen kan worden.

Benieuwd naar het aankomende onderzoek over hoe het design van interfaces de user experience van recommender systemen beïnvloedt? Of wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste video’s, podcasts en artikelen? Volg ons dan op LinkedIn en YouTube!

De producties voor deze missie worden ondersteund door redacteur Sander van Velze.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x