Missie 11 update: Enterprise UX

Door Remi Terhorst

Het afgelopen jaar hebben we ons met deze missie bezig gehouden met de menselijke kant van designwerk. We spraken met verschillende UX designers en hebben het onder andere gehad over bedrijfssoftware, de gebruiksvriendelijkheid hiervan en de rol van ontwerpers tijdens aanbestedingstrajecten. De term Enterprise UX kwam vaak naar voren. En ook komend jaar zullen we hier aandacht aan blijven besteden.

“Welke processen dragen eraan bij dat medewerkers met goede software werken?” Met die vraag startte mission chair Koen van Turnhout november vorig jaar een onderzoek naar bedrijfssoftware. In onze zoektocht naar antwoorden kwamen we terecht op de Enterprise UX conferentie in het hoofdgebouw van de NS, waar designers, software-ontwikkelaars en researchers samenkwamen om ervaringen te delen binnen Enterprise UX.

Wij spraken met organisator en designer Peter Boersma, die Enterprise UX uitlegt als software voor professionals. Die (bedrijfs)software moet de beste collega worden van de medewerker. Wij interviewden ook Maartje van Hardeveld, die functioneel cluster lead is bij NS. Waar veel bedrijven software inkopen, ontwikkelt de NS vooral veel zelf. De video met Peter en Maartje is hieronder te bekijken.

Dan hebben we het ook gehad over de rol van designers in aanbestedingstrajecten. Hierover spraken we met UX-strateeg en designer Ivo Domburg, die werkt bij het tech-bedrijf Luminis. Hij vertelde ons onder andere over zijn eerste ervaring met aanbestedingstrajecten:

'Toen ik voor het eerst zo’n traject meemaakte, dacht ik ook: “Wacht even,
jullie zitten ergens halverwege een proces en ik stap nu in, maar ik heb nog
heel veel vragen die ik eerst wil stellen als ik jullie goed wil helpen.”

Het hele interview met Ivo is hier te lezen.

Maar daar houdt ons onderzoek niet op. Na de zomervakantie zijn we weer terug om nog dieper te duiken in Enterprise UX. Zo kijken we onder andere naar Human Readiness Levels. Dat is een schaal met 9 levels om te peilen waar technologie aan moet voldoen om veilig en effectief ingezet te kunnen worden door mensen. En in november komt er weer een Enterprise UX conferentie aan. Blijf ons dus vooral volgen voor meer interviews, video’s en onderzoek naar Enterprise UX!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x