De missies van HEMD 2020

Voor het schooljaar 2019-2020 heeft het lectoraat Human Experience & Media Design 4 missies geformuleerd. Missies zijn uitdagingen die wij zien in onze online omgeving, die we samen met volgers, bedrijven, docenten en studenten willen uitdiepen. We doen daarbij gaandeweg online verslag.

Help! Spotify begrijpt mij niet! Deze missie gaat over system die mensen advies geven (reccomender systemen) zoals spotify, netflix of commerciele aanbieders. Hoe komt dit advies tot stand? Wat komt er eigenlijk bij kijken voordat mensen advies willen aannemen?  En hoe komt het dat mensen zich ‘begrepen’ willen voelen door een adviessysteem?

Discirimination by data. Deze missie, die hoofdzakelijk in het Engels is, gaat over discriminerende algoritmen. Als de gebruikservaring steeds meer door algoritmen bepaald word is de vraag of die algoritmen iedereen wel gelijk behandelen. Of gaan producten straks beter werken voor bijvoorbeeld rijke, jonge, Nederlandse gebruikers? De kern van discriminatie in algoritme zit hem in de data waarmee ze getraind worden. Hoe zit dat? Hoe vaak komt het voor? Hoe kunnen we dit oplossen?

Grover in 3D. Is dat een goed idee? In deze missie kijken we naar het gebruik van Virtual Reality door kinderen. Het bijzondere van VR is dat het je helemaal onderdompelt in een andere wereld. Voor kinderen, die toch al moeite hebben realiteit van fantasie te onderscheiden, is dit aantrekkelijke maar ook heftige technologie. Hoe ontwerp je VR voor kinderen? Moet er een kijkwijzer komen voor virtual reality content? Wat zijn zinnige manieren om VR bij kinderen in te zetten?

Word ‘ik’ steeds meer een bot? ‘In deze missie kijken we naar bots – kleine programmatjes die in staat zijn menselijke taken over te nemen.” We onderzoeken of de integratie van bots in ons leven en de verschuiving van taken, beslissingen en daarbij komende verantwoordelijkheid naar bots gewenst is. Blijven we in controle of geven we het (te makkelijk) weg? We onderzoeken “de maat van autonomie”, “de maat van verantwoordelijkheid” met natuurlijk de mens en bots als uitgangspunt.

Read less

 

Bekijk hieronder eerdere items van deze missie:

Openbare Missies uitleg

Over HEMD

De Livestream met aftrap van de missies

Alle missies op een rij

De terugblik met Koen van Turnhout

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x